Etiketa jako vizitka vína: Jak poznat kvalitu?

Vybíráte víno jako dárek k narozeninám nebo si jen chcete udělat hezký večer? Zjednodušeně se dá říct, že čím sladší jsou hrozny vinné révy, tím kvalitnější víno bude. Víte ale, jak poznat kvalitní víno podle jeho etikety a co označení jako zemské, jakostní nebo pozdní sběr znamenají?




Cukernatost hroznů je klíč ke kvalitnímu vínu

Tak jako všechno, i hrozny potřebují svůj čas, takže čím delší dobu budou hrozny na vinici zrát, tím vyšší cukernatost budou mít a víno bude kvalitnější. Cukernatost se měří pomocí normalizovaného moštoměru, který udává kolik kilogramů cukru je obsaženo ve 100 litrech moštu, a je základem pro klasifikaci vína do tříd, kterými se při výběru vína můžete řídit.

Když přijde na víno a cukr, je nutné rozlišovat mezi cukernatostí a zbytkovým cukrem. Zbytkový cukr je cukr, které kvasinky nespotřebují při kvašení. Podle něho pak rozlišujeme mezi suchými, polosuchými, polosladkými nebo sladkými víny.

Stolní víno jako nejnižší třída kvality 

Dnes už se označuje jen jako „víno” bez další specifikace. Na etiketě se nesmí označovat odrůdou ani ročníkem, na lahvi tak stojí např. jen „Víno bílé polosuché”. Na výrobu stolního vína se mohou používat hrozny vypěstované i mimo Českou republiku a které nejsou primárně určeny k výrobě vína. Jak asi tušíte, tady příliš velkou kvalitu nenajdete.

Zemská vína neurazí, ani nenadchnou

Při jeho výrobě se používají jen hrozny sklizené v Česku a na Moravě. Na etiketě se označuje odrůdou, ročníkem a vinařskou obcí. Velikost písma, kterou jsou odrůdy na etiketě uvedené, musí být maximálně poloviční k velikost označení „zemské víno”, aby nedocházelo ke klamání zákazníků. Zemská vína v nabídce Vinozoom >>

Při výběru vína se můžete řídit obecně platným pravidlem: čím víc informací o vínu je na lahvi uvedeno, tím kvalitnější bude. 

Jakostní vína potěší vaše chuťové pohárky

Řadíme je totiž mezi vína nejvyšší kvality. Vína se vyrábí z hroznů, které pochází z jedné země a ve stejné oblasti se i vyrábí. Na etiketě se povinně musí uvádět původ hroznů, ročník a odrůda. Pokud si chcete dopřát dobrou láhev vína, sáhnout můžete právě po jakostním vínu. Jakostní víno v nabídce Vinozoom

Jakostní víno s přívlastkem pro nejnáročnější 

Jedná se o nejvyšší kategorii jakostních vín. Hrozny musí pocházet ze stejné podoblasti a jejich cukernatost, původ i hmotnost musí být ověřovány Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Na etiketě musí být uveden název odrůdy, ze které je víno vyrobeno a název vinařské obce.

U jakostních vín můžete najít označení VOC (víno originální certifikace). V tom případě se jedná o vína, která jsou vyrobená z hroznů z vinic, které leží ve vinaři schválených polohách daného regionu. Specifická půda, klima a další podmínky pak vínu dodávají jedinečné vlastnosti. Do systému VOC jsou zařazeny nejtypičtější odrůdy daného vinařského regionu. VOC vína v nabídce Vinozoom.

Z jakých jakostních vín s přívlastkem můžete vybírat?

Pozdní sběr

Jak už název napovídá, hrozny s přívlastkem pozdní sběr se sbírají později, takže cukernatost při jejich sklizni je vyšší. Vína pozdního sběru jsou vhodná k výrobě suchých a polosuchých vín a nesmí se nijak dodatečně přislazovat ani chemicky stabilizovat. Pozdní sběry v nabídce Vinozoom >>

Ledová vína

Hrozny se sklízí při teplotě minimálně -7 °C, tedy v zamrzlém stavu. Jsou charakteristická silným aroma, nižším obsahem alkoholu a bývají sladká. Do jejich vyšší ceny se promítá technologická náročnost výroby a také nízká výlisnost, tedy množství vylisovaného moštu z hroznů. Ledová vína v nabídce Vinozoom >>

Zvyšující se vyzrálost a cukernatost hroznů zvyšuje cenu konečného výrobku. Přibývají totiž další rizika spojená s pozdějším sběrem hroznů. Věřte ale, že poznáte rozdíl.

Slámová vína

Ani slámová vína nejsou na výrobu o nic méně náročná. Po sklizni se nechávají hrozny sušit po dobu minimálně tří měsíců na slaměném podkladu. Mají plnou sladkou chuť a silné aroma, ve kterém můžete cítit kandované ovoce, med nebo dokonce marmeládu

Teď už víte, že od přívlastkového vína můžete očekávat víc než od zemského, celá problematika výběru vína je ale mnohem složitější. Proto jsme pro vás přichystali výběr vín, který potěší i ty nejnáročnější z vás. Pokud byste chtěli s výběrem pomoct, obraťte se na nás. Rádi vám pomůžeme zvolit to pravou láhev vína pro vás.

Jakost vína nabízené v sortimentu Vinozoom

Stisknutím tlačítka Souhlasím, potvrzujete, že je vám více jak 18 let.
Odejít
Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.