Magie Podzimu a Zimy ve Vinohradu: Práce Vinaře

Podzimní a zimní období ve vinohradu jsou časem, kdy vinaři zasvěceně pracují, pečují a připravují se na nadcházející rok. Je to období, kdy se spojí náročná fyzická práce s očekáváním a nadějemi na budoucnost. Ať už jste vášnivým milovníkem vína nebo se pouze zajímáte o zázraky vinařského řemesla, podzim a zima ve vinohradu nám ukazují, že krása a magie se nacházejí ve všech ročních obdobích, a to i tam, kde byste ji možná nečekali.

V následujících odstavcích se společně ponoříme do toho, co vlastně dělá vinař v těchto chladných měsících a jak se vinohrad mění v reakci na střídání ročních období. Připravte se na cestu do světa vinic, kde se setkáte s jedinečnou atmosférou, západy slunce nad zlatavými hrozny a tichým šepotem větru mezi řadami vinic. Vítáme vás ve světě podzimního a zimního kouzla vinohradu.

Příprava vinice na zimu a péče o vinohrady v zimním Klidu

Jak slunce postupně klesá společně s teplotou, vinice začíná přecházet do zimního spánku. Pro vinaře to znamená, že musí přijmout opatření k ochraně svých vinohradů a připravit se na dlouhou a chladnou zimu. Péče o vinohrady v zimním klidu je klíčovou součástí vinařského kalendáře a zahrnuje několik důležitých kroků:

1. Řezání Vinných Rév

Jedním z prvních úkolů vinařů na začátku zimy je řezání vinných rév. Tento proces je nejen nutný pro udržení správného tvaru rév, ale také pro odstranění starých a nemocných větví. Řezání se provádí opatrně a precizně, aby se minimalizovaly poškození rév a připravily se na nový růst v nadcházejícím roce.

2. Kontrola a Údržba Výsadeb

Vinaři také v zimním období provádějí kontrolu a údržbu výsadeb. To zahrnuje například kontrolu opor pro révy, plotů a podpěry, aby byly v dobrém stavu pro nadcházející růst. Tím se zajistí, že vinice bude připravena na váhu nových hroznů a odolná proti větrnému počasí.

3. Podzimní hnojení

Tato praxe umožňuje půdě absorbovat živiny z hnojiv přes zimu, což zlepšuje její strukturu a živinovou hodnotu. Důležité živiny, jako dusík, fosfor a draslík, jsou zásobeny půdě, což podporuje růst budoucích plodin. Podzimní hnojení také pomáhá potlačit růst plevele a zlepšuje vodní retenci půdy.

4. Kultivace půdy

Kultivace půdy je proces připravující půdu pro setí nebo výsadbu. Tento krok zahrnuje obrábění půdy, což může zahrnovat orbu, brání, nebo jiné metody rozrušení půdy a zlomení hrubších částic. Kultivace má několik výhod, jako je zlepšení prodyšnosti půdy, odstranění zbytků rostlin a plevele a zlepšení rozložení živin v půdě. Kultivace také pomáhá rovnoměrně rozptýlit hnojiva, což zvyšuje účinnost jejich využití rostlinami.

5. Ochrana Před Mrazy

Zvláště v oblastech s chladnějším zimním podnebím je důležité chránit révy před mrazy. Vinaři používají různé metody, jako je zakrývání kořenáčů a použití izolačního materiálu kolem kmenů rév, aby zabránili poškození od nízkých teplot.

6. Plánování a Příprava na Novou Sezónu

Zima je také časem pro plánování a přípravu na novou vinařskou sezónu. Vinaři sledují záznamy o předchozích sklizních, plánují nové výsadbě a zkoumají možnosti zlepšení svých technik a vinařských procesů. Marketingové strategie a komunikace s odběrateli také nezůstávají v zimě nepovšimnuty.

Vinohrady v zimním klidu mají svůj vlastní půvab, když se sníh pokrývá vinicemi a révy odpočívají před nadcházejícím probuzením. I když je tato doba klidu, práce vinařů nikdy nekončí. Je to čas, kdy se vinohrady a vinaři připravují na nový rok, plný nadějí, výzev a dalších krásných hroznů, které se budou zpracovávat v chuti vína.

Stisknutím tlačítka Souhlasím, potvrzujete, že je vám více jak 18 let.
Odejít
Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.