Víno bez sýru je poloviční zážitek: Jak propojit jejich chutě v dokonalou harmonii?

Víno a sýr jsou nerozlučná dvojka. Jedno podtrhne chuť druhého a vykouzlí dokonalý gurmánský požitek. Víte, jak je zkombinovat, aby sousto v ústech nezhořklo nebo doušek neztratil svou typickou chuť a aroma? I jednoduchá pravidla vám mohou usnadnit výběr. Pojďme se na pár z nich společně podívat.

Sýr a víno ze stejného regionu jsou jasná výhra

Když společně vznikají a zrají ve stejné oblasti - vyrábí je lidé podobných návyků a chutí, je to jednoznačně výborná volba. Ukázkové kombinace jsou francouzské Brie a Merlot, italský Parmezán se Sauvignonem, Primitivo v doprovodu Gorgonzoly nebo Jaroměřický zámecký s Rulandským bílým.

Sjednocení chutí a aroma hraje velkou roli

Pokud zkombinujete vína a sýry stejného typu a intenzity, nemůžete šlápnout vedle. Nebojte se dát dohromady lehká bílá vína a jemné bílé sýry, třeba Muškát moravský skvěle doprovodí sýry typu Gouda nebo Mozzarella. Naopak hutné červené si bude rozumět s výraznými a plnými sýry. Ideálním příkladem je Cabernet sauvignon + Niva nebo Roquefort. 

Populární je kombinování podle typu bílého vína

Pokud máte v plánu otevřít si lahvinku lehkého bílého vína jako Veltlínské zelené, Müller Thurgau nebo Sauvignon, nejlépe si je vychutnáte s tvrdými a polotvrdými sýry typu Eidam, Gouda, Jadel. K plnému bílému Chardonnay nebo Tramínu výborně ladí čerstvé sýry a sýry s bílou plísní - Hermelín, Camembert a sýrové pomazánky z nich.

Sladká bílá vína tvoří dokonalou chuťovou souhru se sýry s mytou kůrou nebo modrou plísní - Pálava, Tramín nebo Tokajské harmonizují s Gorgonzolou, Roquefortem a Blaťáckým zlatem.

Optimální volba sýrů podle typu červeného vína

Lehčí červená vína si notují s tvrdými a kozími sýry. Modrý portugal a Svatovavřinecké skvěle doplní Parmezán, Ementál, Bryndza i Oštiepok. Se středně plným červeným Merlotem nebo Frankovkou chuťově souzní polotvrdé sýry a sýry s mytou kůrou -  Čedar, Madeland a Romadur. Hutná červená vína si žádají sýry s modrou nebo bílou plísní. Skvěle chutná spojení Dornfelder, Cabernet Sauvignon nebo André s Hermelínem, Brie, Nivou a Gorgonzolou.

Červená vína zrající v sudu, s vyšším obsahem taninu nedoporučujeme podávat se svěžími mladými sýry. Taková kombinace vyvolá nepříjemnou kovovou chuť. 

S růžovým vínem si skvěle rozumí polotvrdé a měkké sýry. Zweigeltrebe, Frankovka nebo Merlot vyniknou s Eidamem, Goudou i Madelandem.

Chuť šumivých vín nejlépe vyzdvihnou tepelně upravené sýry ve stylu fondue a grilovaný hermelín.

 Tip: Servírované sýry doplňte oříšky a dokonalost máte na stole.

Doporučené a populární kombinace vín a sýrů bychom znali. Ale mistrovství chutí a vůní dokáže rozehrát i prkénko sýrových variací, kdy může každý vyzkoušet své individuální chuťové preference. Pokud máte doma zásobu sýrů nebo váháte, jaké víno vybrat ke konkrétním pokrmům, prozkoumejte naši nabídku: zde

Stisknutím tlačítka Souhlasím, potvrzujete, že je vám více jak 18 let.
Odejít
Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.