Tři zmrzlí a Žofie, vinaři nepodceňují pranostiky.

Pranostiky jsou v mnoha oblastech života považovány za nesmyslné a pověrčivé. Vinaři ale vědí, že některé z nich mají své opodstatnění a mohou pomoci při sklizni a výrobě vína. Jednou z takových pranostik je spojená s názvy tří svatých mučedníků - Pankráce, Serváce a Bonifáce - známých jako Tři zmrzlí, a druhou s uplakanou svatou Žofií. Pokud se chystáte na návštěvu vinařské oblasti, může být užitečné se s těmito pranostikami seznámit.

Tři zmrzlí jsou uctíváni zejména v katolické církvi. Podle legendy byli bratři, kteří byli v době pronásledování křesťanů v Římě popraveni na rozkaz císaře Diokleciána. Jejich svátek se slaví 12. května a tento den je také spojen s pranostikou, která říká, že pokud je na tento den krásné počasí, přináší to úrodu a bohatou sklizeň vína.

Svatá Žofie, přezdívaná "Uplakaná", byla křesťanskou mučednicí, která byla popravena spolu se svými dcerami v římské říši za vlády císaře Hadriána. Její svátek se slaví 15. května a tato pranostika, která se vztahuje k počasí na konci května a začátku června. Podle této pranostiky, pokud prší během těchto dnů, bude prý mnoho deštivých dnů v následujících týdnech.

Toto počasí může mít vliv na vinaře, protože časté deště mohou způsobit ztrátu úrody a riziko plísní a hniloby hroznů. Pokud jsou hrozny vystaveny vydatnému dešti v době zralosti, mohou být náchylnější k napadení houbovými chorobami, jako je například plíseň šedá. To může vést k horší kvalitě hroznů a nižšímu výnosu. Proto vinaři pečlivě sledují počasí a snaží se přijmout vhodná opatření, aby minimalizovali rizika spojená s těmito dešti.

Proč vinaři tyto pranostiky dodržují? Je to proto, že obvykle v této době začínají první květnové mrazy, které mohou poškodit hrozny. Pokud se ale na den Tří zmrzlí nebo na svátek svaté Žofie dostaví hezké počasí, znamená to, že mrazy nepřijdou a hrozny budou moci zrají v ideálních podmínkách. Pokud je naopak počasí špatné, vinaři se mohou rozhodnout o sklizni dříve, aby předešli poškození plodů mrazem.

Takže pokud si chcete užít skvělé víno, nezapomeňte si nechat poradit od vinozoom.cz, kde ho můžete i zakoupit.

Stisknutím tlačítka Souhlasím, potvrzujete, že je vám více jak 18 let.
Odejít
Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.