Svatomartinské víno: V čem spočívá jeho tradice a výjimečná chuť?

Listopad se nese ve znamení svatomartinských vín. Toto mladé víno si oblíbíte díky jedinečné chuti, kterou získá i přesto, že zraje pouhých pár týdnů. Jaké podmínky musí splňovat, aby se mohlo tímto názvem pyšnit?

Co je svatomartinské víno?

Jedná se o první víno svého ročníku a dle dlouholeté zvyklosti si s ním můžete přiťuknout nejdříve na svátek sv. Martina, tedy až 11. 11. v 11 hodin. Vína sice zrají pouze pár týdnů, ale za tu dobu už stihnou získat svůj osobitý charakter a svěží ovocnou chuť. Spotřebovat se má nejpozději do Velikonoc, protože poté ztrácí svou výjimečnost. Komu, ale taková dobrota vydrží tak dlouho?


Svatomartinská vína musí splnit kritéria odborné komise

Označení svatomartinské mohou vlastnit pouze vína vyrobená z raných odrůd. Bílá vína zastupují Muškát moravský, Müller Thurgau a Veltlínské červené rané. U červených vín jsou to Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Za růžová vína a klarety jsou to odrůdy Svatovavřinecké, Modrý Portugal a Zweigeltrebe. Vína musí splňovat i další podmínky odborné vinařské komise, která každoročně hodnotí jeho vlastnosti barvu, aroma a chuť. Teprve po schválení mohou vinaři uvést své víno na trh pod známkou Svatomartinské víno. Na těchto lahvích je známé logo svatého Martina na bílém koni.

Lidové svatomartinské pranostiky:
Radost Martina je husa a džbán vína.
Na svatého Martina jiskra do vína.
Na svatého Martina bývá dobrá husina.
Na svatého Martina kouřívá se z komína.
Jižní vítr na Martina - mírná zima..

Tradice sahá až na dvůr císaře Josefa II.

Podle historie bylo datum 11. 11. pro vinaře, kteří hospodařili u zámožnějších sedláků, posledním dnem služby v roce. V tento den nad sklenkou (nebo lahví) mladého vína z aktuální podzimní sklizně a hostinou z husy probírali plán vinařské práce na následující rok. Tradice s vínem, husou a koláči se dochovala dodnes.

 

“ Z úcty k tradicím se v tento den napříč Českou republikou konají desítky slavností svatomartinského vína, kterých se můžete zúčastnit.

Sníh sice 11.11. v posledních letech už sv. Martin na bílém koni nevozí, ale toto období se stále nese ve znamení dobrého jídla a pití. Dopřáváte si i vy slavnostní pečenou husu? Nezapomeňte letos ke svému menu zařadit i víno a vyberte si z naší nabídky.

Stisknutím tlačítka Souhlasím, potvrzujete, že je vám více jak 18 let.
Odejít
Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.