Štědrovečerní večeře a víno: Jak správně zkombinovat menu?

Kvalitní víno dokáže vyzdvihnout chuť pokrmu a vyšperkovat vánoční atmosféru do posledního detailu. Je stejně důležité jako dobré jídlo. Víte, jaké zvolit ke kaprovi, bramborovému salátu nebo co se báječně hodí k cukroví? Máme pro vás pár tipů, se kterými nešlápnete vedle.

První cinknutí skleniček

Štědrovečerní večeře je očekávaná událost roku, která si žádá slavnostní zahájení. To zajistí vhodný aperitiv. Doporučujeme suché sekty a šumivá vína, která příjemně pozvednou náladu a povzbudí chuťové buňky na následující chody. 

Která vína podáváme k polévce?

Po aperitivu přichází na řadu polévka. V Česku servírujeme obvykle rybí, ale nejsou výjimkou ani polévky se zeleninovým základem jako houbová, luštěninová nebo zeleninová. Ke všem zmíněným můžete s klidem otevřít lahev Veltlínského zelenéhoRulandského bílého i Müller thurgau a určitě vás tato volba nezklame. 

Ke kaprovi bílé, k lososovi růžové

Tradičním vánočním pokrmem je smažený kapr (případně řízek) a bramborový salát. Jedná se o hutný chod, který skvěle doprovodí plná, minerální a ovocná bílá vína. Například Ryzlink rýnskýRulandské bílé a Veltlínské zelené k tomuto jídlu dokonale ladí. Pokud upřednostňujete mořské ryby, jako je losos a tuňák, velmi dobře chutnají ve společnosti růžových vín

Sladká tečka na závěr

Nejen po štědrovečerní večeři, ale i v průběhu celých svátků všichni rádi zakousneme něco sladkého. Obecně se dá říct, že ke sladkému se hodí sladké. Pokud hledáte ideální víno k cukroví, správnou volbou jsou sladká vína a sekty. Chuťovou harmonii vykouzlíte, když pořídíte víno slámové, ledové, tokajské nebo výběr z hroznů. 

“ Vánoční pranostika: Jasné Vánoce – hojnost vína a ovoce.

Obecná pravidla pro párování jsme si shrnuli a určitě vám přijdou vhod. Je ale hlavní, aby vám to společně chutnalo. Proto se nemusíte striktně řídit zvyklostmi, ale občas dát na vlastní intuici. A pokud si přece jen nejste výběrem jistí, rádi vám poradíme.

Stisknutím tlačítka Souhlasím, potvrzujete, že je vám více jak 18 let.
Odejít
Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.