Seznamte se s výjimečným barikovým vínem

Barrique je francouzský název nejen pro dubový sud, ale také pro oblíbenou kategorii aromatických vín. Díky po generace pilovanému výrobnímu postupu si dnes můžeme pochutnat na vínech se speciální chutí a vůní s tóny dubu, vanilky, karamelu a čokolády. Jaké podmínky musí víno splňovat, aby mohlo být takto označeno?

Sud, který dává vínu jedinečné aroma

Jak napovídá francouzský původ názvu, o vznik prvních barikových vín se zasloužila právě Francie. Tamní dubové dřevo má totiž vysokou kvalitu a široké spektrum aromatických látek, které dokáže do vína vložit a vytvořit tak velmi specifickou chuť. Právě kvalita barikových sudů hraje při výrobě vína tu hlavní roli a nejčastěji se používají duby francouzské, americké a kavkazské. 

“Použité sudy, ve kterých zrálo víno, jsou následně vhodné pro zrání whiskey, koňaku nebo rumu, kterým zanechané vinné aroma prospívá.

Označení si víno musí zasloužit splněním přísných podmínek

Název barrique na etiketě může mít víno pouze v případě, že splňuje zákonem stanovené podmínky. Musí zrát minimálně 3 měsíce v dubovém sudu o objemu 210 až 250 litrů, kdy sud nesmí být používaný na výrobu vína déle než 36 měsíců. Sklepmistr určuje podle svých znalostí a zkušeností ideální čas, aby víno nezrálo příliš dlouho a aromatické látky nepřebily odrůdový charakter vína.

“Proces přípravy a výroby barikového sudu trvá mnohdy i několik let.

Nechte se okouzlit karamelovými i kouřovými tóny

Nejčastěji se barikují červená vína, která získávají z dubových sudů vanilkové, karamelové, kávové, čokoládové i kouřové tóny. Dnes už je běžné i barikování růžových a bílých vín. Snoubení jejich svěžesti s nádechem dřeva často vykouzlí zajímavou taninovou strukturu.

Navnadili jsme vás na skleničku barikového? Prozkoumejte naši nabídku, ze které si určitě vyberete to pravé pro vás. 

Stisknutím tlačítka Souhlasím, potvrzujete, že je vám více jak 18 let.
Odejít
Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.