PoVINNÁ výbava na Velikonoce: jak sladit tradiční pokrmy a víno?

K Velikonocům patří spousta zvyků, které více či méně dodržujeme dodnes – malování kraslic, pletení pomlázek, půst, koledování a příprava typických pokrmů. Víte, jaké víno k těmto jídlům zvolit a dokonale tak podtrhnout gastronomický zážitek? V našem článku vám doporučíme párování pro každý velikonoční den.

Oslaďte si Škaredou středu

Tato středa dostala přízvisko po Jidášově zradě – ohavném skutku. Proto má i jídlo vypadat nevzhledně. Hospodyňky obvykle smaží bramboráky a placky na sladký i slaný způsob, kterým se říká trhance. K bramborákům se výborně hodí suché víno se svěží kyselinkou. K sladkým plackám doporučujeme vybírat ze sladkých a ovocných vín.

Zelený čtvrtek na zdraví

Na Zelený čtvrtek se připravují zelená jídla, která mají upevnit zdraví – jarní polévky, špenát, salát, luštěniny, používají se hodně čerstvé bylinky a kopřivy. Pro takové menu jsou ideální lehká, svěží bílá vína jako Müller Thurgau, Veltlínské zelené a Sauvignon.

“Velikonoce mají náboženský význam, ale zároveň představují oslavu jarních dnů a probouzející se přírody po zimě.

Velký pátek ve znamení ryb

V tento den se zpravidla držel půst. Kdo nedodržuje tradici půstu striktně, dopřeje si obvykle rybu nebo třeba polévku. Po jakém sáhnout víně? K tučnější rybě nalévejte hutná bílá, k jemnému rybímu masu se hodí spíše lehká a svěží. Losos a tuňák si bude nejlépe rozumět se skleničkou růžového. Podle zvyků by se na Velký pátek nemělo péct, pracovat na zahradě, prát prádlo, půjčovat nebo darovat věci. Takže lahvinku nikomu nepůjčujte, ale pěkně hostům nalévejte sami.

Bílá sobota na sladko i na slano

Den velkého úklidu, pečení a barvení vajíček. Připravuje se mazanec a tradiční velikonoční nádivka. Bohatou texturu hlavičky, jak se jí i jinak říká, výborně chuťově doplní plná svěží vína s kyselinkou. Mazanec zakousněte nejlépe k polosladkému a sladkému vínu.

Pestrá Velikonoční neděle

Na Boží hod velikonoční svátky vrcholí. Z kuchyně se line vůně buchet, beránků, mazanců a masa všeho druhu, dříve nejčastěji jehněčí, kůzlečí, telecí, vepřové a drůbeží. Kdo si nemohl maso dovolit, tak si alespoň upekl beránka z těsta. Vzhledem k pestrému výběru pokrmů je v tento den i volba vína rozmanitá. Určitě mějte širší zásoby – od bílého přes růžové až po červené. Degustujte podle chuti pokrmů.

Velikonoční pondělí si říká o víno ke koledě i pokrmům z vajec

Velikonoční pondělí se nese ve znamení vajíček, která jsou symbolem nového života. Ženy je barví a dávají koledníkům, dělají se z nich pomazánky, omáčky a plní se na různé způsoby. Zkombinovat specifickou chuť vajec s vínem může být docela majstrštyk. Vyzrajete nad ním šumivým vínem, které je také slavnostního charakteru. A pokud máte v plánu koledníky obdarovat lahvinkou, určitě zabodujete s našimi velikonočními balíčky - Veselé Velikonoce a Velikonoční pomlázka.

Ať už slavíte Velikonoce nebo jen vítáte příchod jara, nezapomeňte na to, že zážitek slavnostních dnů vždy vylepší sklenička kvalitního vína. Vyberte si to nejlepší pro své chuťové pohárky v naší nabídce.

Stisknutím tlačítka Souhlasím, potvrzujete, že je vám více jak 18 let.
Odejít
Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.