Kteří patroni bdí nad pokladem ve vinohradech?

Vinná réva je během celého roku neustále v nebezpečí, a tak ji musí vinaři chránit za pomoci tradičních postupů i nejnovějších technologií. Od nepaměti také uctívají své patrony, kteří na vinice dohlíží dnem i nocí. Víte, kteří svatí chrání české i zahraniční víno?

Hrozbám čelí vinaři po celý rok

Mezi nejčastější rizika, která ohrožují vinnou révu, patří mimo jiné extrémní výkyvy počasí a kroupy, špačci, škůdci, choroby vína i zloději. Některé hrozby jde eliminovat standardními postupy, mezi které patří třeba postřiky, sítě, elektrické ohradníky, plašiče a spousta dalších. Pro vinaře jsou vítanou pomocí moderní technologie v podobě dronů, ohřevných vrtulí, topných kabelů, laserových plašičů a jiných vymožeností, na něco jsou ale i ty nejmodernější vynálezy krátké. Proto se i dnes někteří vinaři obrací ke svým patronům a uctívají je.

Kdo drží ochrannou ruku nad vinicemi?

Patrony jsou světci, které si v historii vinaři vybrali, aby dohlíželi nad bohatstvím mistrů vinařského cechu. Svatí patroni se v jednotlivých vinařských oblastech liší a můžou být uctívání v celé zemi, v obci nebo jen oblasti. Často jsou zobrazovaní s hroznem nebo jinou vinařskou tématikou a objevují se na obrazech, cedulích a sochách ve vinařstvích, vinicích, sklepech a restauracích.

Existují i světci, které vinaři nemají v oblibě, jsou to takzvaní ledoví muži – Pankrác, Servác, Bonifác. O jejich svátcích často přichází mrazy, které vinice spálí a způsobí nenahraditelné škody.

Jinak v Česku, jinak ve světě

Svatý Václav se o svůj titul patrona zasloužil tím, že byl podle legend jediným českým panovníkem, který révu sám sázel, hrozny sklízel i lisoval. Na Moravě uctívají svatého Urbana, který se před svými pronásledovateli údajně schoval ve vinici a zachránil si tím život. O Janu Evangelistovi se traduje, že vypil podaný pohár otráveného vína, ale jed na něj neúčinkoval – proto se na jeho svátek světí víno. Za zmínku stojí i Jan Křtitel, apoštol svatý Bartoloměj, svatý Vavřinec a svatá Ludmila. I ve světě se vinaři začali obracet na ochranu svatých. Mezi známá jména v Evropě patří třeba svatý Vincenc ze Saragosy, svatý Antonín ze Sorrenta, svatý Peregrin a svatá Metria.

Květnová pranostika říká: " Urban krásný, vyjasněný – hojným vínem nás odmění."

A i když to tak může vyznít, vinaři se většinou nespoléhají, že jejich vinice ochrání vyšší moc a pojišťují si zajištění vinice vlastními silami. Okoštujte česká i zahraniční vína, která úspěšně odolala všem nástrahám, protože je vinaři s láskou opečovávali po celý rok.

Stisknutím tlačítka Souhlasím, potvrzujete, že je vám více jak 18 let.
Odejít
Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.