Hostina ve znamení vína: Jak vybrat to pravé k jednotlivým chodům?

Jídlo a víno si spolu musí notovat. Obecné pravidlo zní, že k jemným jídlům volíme jemná vína a k výraznějším pokrmům se nemusíme bát těch chuťově plnějších. Někdy je to ale přece jen složitější. Co vše byste měli při výběru vína zvážit, abyste rozehrály orchestr chutí naplno?

Aperitiv jako předehra před dobrým jídlem

Aperitiv otevírá hostinu a povzbuzuje chuť k jídlu, proto by měl být lehký, aby nezpůsoboval pocit zasycení. Jeho výběr závisí nejen na chuťových preferencích, ale i na období, kdy ho servírujeme. V letních měsících volíme vychlazená sladká vína, chybu neuděláme ani s vinným střikem. V chladnějším měsících dáváme přednost suchým šumivým vínům s vyšším obsahem alkoholu.

Co k polévce? Řídíme se její konzistencí i chutí 

Víno k polévce vybíráme podle jejího druhu – ke krémovým polévkám se skvěle hodí mladší vína, například Neuburské nebo Rulandské. Lehká bílá nebo růžová vína ovocné chuti jsou vhodná k zeleninovým polévkám a k vývarům, polévky z kořenové zeleniny si naopak žádají stará vyzrálá vína.

Víno k předkrmu respektuje jeho chuť

K předkrmům podáváme lehká bílá vína, nejlépe kabinetní. Pokud se rozhodneme jako předkrm servírovat například husí játra, která jsou výraznější chuti, sáhneme po sladkém nebo polosladkém vínu, které bude dostatečnou oporou pro plnější chuť pokrmu. Tady nešlápneme vedle s Pálavou nebo Chardonnay. K předkrmům podáváme lehká bílá vína, nejlépe kabinetní. Pokud se rozhodneme jako předkrm servírovat například husí játra, která jsou výraznější chuti, sáhneme po sladkém nebo polosladkém vínu, které bude dostatečnou oporou pro plnější chuť pokrmu. Tady nešlápneme vedle s Pálavou nebo Chardonnay.

Bílá vína k masu bílému, červená k červenému

Výběr vína k hlavnímu chodu se nejčastěji řídí jeho hlavní složkou, tedy masem. Tady je to jednoduché – bílá vína k bílým masůmčervená vína k červeným masům. Chuť zvěřiny a skopového podpoří červená vína trpké a hořké chuti.

Důležité je myslet i na způsob přípravy masa. Dušené a vařené maso si bude skvěle rozumět s víny kabinetními. Pokud podáváme maso s omáčkou, vždy přizpůsobujeme víno k chuti omáčky.

Jaká vína podtrhnou chuť grilovaného masa?

Pokud máme v plánu pochutnat si na steacích z bílého masa, zvolíme vína pozdních sběrů. Dáváte přednost tučnějšímu masu? To skvěle doplní bílá vína s plnou chutí, jemná červená vína nebo klarety, tedy bílá vína z modrých hroznů. Chystáte se na gril přihodit mořské ryby? Vyhněte se červeným vínům. Kombinace mořské soli a červeného vína může způsobovat hořkou chuť.

Už se vidíte na zahradě nad pořádným steakem? Připravili jsme pro vás výběr vín, které se budou ke grilování skvěle hodit. Vyberte si to pravé pro vás a užijte si grilování plnými doušky. 

Víno k dezertu jako důležitá dohra hostiny

Lehké ovocné dezerty servírujeme s polosladkými nebo sladkými víny s vyšším obsahem kyselin, chybu neuděláme například s Ryzlinkem vlašským. Čokoládové dezerty si rozumí se suchými plnějšími červenými víny, jako je třeba Neronet. S krémovými dezerty podáváme vína polosladká a sladká, zvolit můžeme například Pálavu.

Správně zvolené víno k pokrmu dokáže zázraky. Nedá se obecně říct, že všechny odrůdy vždy 100% pasují k danému pokrmu – záleží i na ročníku, vinařství nebo sklizni. Proto pokud si nevíte s výběrem rady, nechte si od nás poradit. Zaručujeme, že vašim hostům jedna porce stačit nebude!

Stisknutím tlačítka Souhlasím, potvrzujete, že je vám více jak 18 let.
Odejít
Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.