Chorvatská Istrie přitahuje pozornost milovníků vína z celého světa

Chorvatsko je nejen vyhledávanou dovolenkovou destinací, ale také domovem špičkových vín, která vítězí na mezinárodních soutěžích. Čím jsou zejména istrijská vína tak populární? Zajeli jsme se do místních vinařství podívat osobně.

Domov originálních vín s výrazným charakterem

Istrie je jedním ze čtyř vinařských regionů v Chorvatsku a tradice pěstování vinné révy tu sahá až do antických dob. Dokonalé klimatické podmínky a kvalitní půda umožňují vyrábět vína rozmanitých chutí a od suchých až po sladká. Obrovskou zásluhu na kvalitě vína nesou i vinaři, kteří využívají svých dlouholetých zkušeností, pracovitosti, preciznosti a lásky k vínu.

Vaše chuťové buňky zaplesají

V Chorvatsku se pěstuje mnoho mezinárodních odrůd vinné révy, ale některá vinařství se zaměřují na původní odrůdy a zabývají se jejich obnovou. I přes nejrůznější spekulace se za jednu z původních považuje bílá Malvasia (Malvazija, Malvasije), která je nedílnou součástí vinařské identity Istrie. V její chuti můžete objevit svěžest i plnost, na které navazují tóny ovoce, mandlí, citrusů a květů. Mezi nejznámější odrůdy reprezentující chorvatský poloostrov patří i červený Teran. Víno typické bohatou chutí, vyšší kyselinkou, tříslovinami a dlouhou dochutí, které okoření i nudný večer. Dalšími odrůdami, které můžete na Istrii ochutnat, jsou třeba Refošk, Merlot, Cabernet Sauvignon, Muškát bílý, Chardonnay a Rulandské bílé, šedé i modré.

“-Vína z vnitrozemí, pobřežních vinic a ostrovů mají mírně odlišné podmínky pěstování a to se odráží v jejich chuti.

Vašemu hledáčku by neměla uniknout vína těchto vinařství:

Cossetto je rodinné vinařství, které vyrábí víno už po 3 generace a soustředí se na vína s výrazným aromatickým profilem pro náročný gurmánský trh.

Berba Bertoša své hrozny sklízí výhradně ručně. Jejich vinice se rozpínají 350 metrů nad mořem, kde čerpají dostatek slunce i svěží klima moře a řeky Mirnou. Vznikají zde autentická vína unikátních chutí.

Degrassi je vinařství, jehož cílem je vytvářet jednoduchá a zároveň výrazná vína se specifickým charakterem.

Damjanić při své práci kombinuje nejmodernější technologie a tradiční přístup a sklízí velké úspěchy na domácích i mezinárodních výstavách vín, odkud si vozí medaile a ocenění.

Medea Vinarija je mladé vinařství produkující příjemná svěží vína, která odráží to nejlepšího, co mají – bohatou půdu a lahodné hrozny, které z ní vyrůstají. Při práci i pití vína je důležitá vášeň, která jim rozhodně nechybí.


Pár základních informací o istrijském víně známe a teď už zbývá jen ta praktická část – ochutnávání. Pokud chcete vyzkoušet oblíbené místní odrůdy nebo vás zaujalo některé z vinařství, stačí si vybrat tu správnou láhev z naší nabídky nebo doporučujeme rovnou zvolit Degustační set z Chorvatska.

Stisknutím tlačítka Souhlasím, potvrzujete, že je vám více jak 18 let.
Odejít
Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.