Bublinky dvakrát jinak: Jak se liší šumivá a perlivá vína?

Bublinky už dávno nejsou jen slavnostní záležitostí. Bublinkovým přípitkem na svatbě samozřejmě nic nezkazíte, stejně tak je ale oceníte i při posezení s přáteli nebo jako součást letních svěžích drinků. Šumivá a perlivá vína se liší především v jejich výrobě, ale rozdílná je i jejich chuť. Víte, na co byste se měli při jejich výběru zaměřit?

Šumivá vína obsahují přirozeně vzniklé bublinky 

Bublinky v šumivých vínech způsobuje oxid uhličitý, který vzniká přirozeně jako vedlejší produkt při kvašení. Oxid se drží v uzavřených nádobách, ten se pak ve víně rozpouští a zaslouží se o tvorbu bublinek. U výroby klasických vín bez bublinek se naopak dovolí oxidu volně unikat, čímž se bublinky z vína vytrácí.


Chuť sektu ovlivňuje zbytkový cukr i množství bublinek

Mezi šumivá vína patří i sekty, které ale musí splňovat vyšší jakost hroznů. Sekty se pak od sebe liší podle obsahu zbytkového cukru, což značí dobře známé označení extra dry (zvláště suché), demi-sec (polosuché), doux (sladké) atp.

Šumivé víno, které obsahuje stejné množství cukru jako víno bez bublinek, se zdá chuťově méně sladké. Je to podobné jako se šťávou – když si ji dáme stejné množství do obyčejné a do perlivé vody, ve vodě bez bublinek se nám vždy bude zdát nápoj sladší.

Od kvašení po prodej ve stejné lahvi

Kromě metody výroby v uzavřených nádobách, které mohou mít objem až několik desítek tisíc litrů, je tu ještě tradiční způsob výroby, která se nazývá šampaňská metoda. Při této metodě kvasí víno v lahvích, ve kterých se pak i prodává, takže se dá říct, že je každý kus originálem. Způsob výroby ovlivňuje i chuť – při šampaňské metodě vznikají vína plnější chuti, zatímco kvašení ve velkých uzavřených nádobách se postará spíše o lehčí a svěžejší typy šumivých vín.

Sekt Šabata Blanc Brut 2015, suché, Vinařství Šabata

Navnadili jsme vás na sklenku šumivého? Prozkoumejte náš výběr bublinek, se kterými nesáhnete vedle.

Šampaňská metoda potřebuje čas, ale přináší výsledky

Při šampaňské metodě výroby potřebuje víno zrát až několik měsíců, aby si získalo žádoucí plnou chuť. Někteří výrobci ho nechávají uležet klidně i dva roky. 

Ve chvíli, kdy víno dosáhne optimální zralosti, přichází na řadu otočení lahví dnem vzhůru, aby došlo k setřesení kalů do jejich hrdel. Kal se následně odstraní, čímž dojde k úbytku vína v lahvi. Ten se však dorovná přidáním tzv. dozážního likéru, který je tvořen sladidlem, vínem a oxidem siřičitým, což ovlivní následnou cukernatost sektu. Posledním krokem je uzavření korkem, drátěným košíkem a opatření lahve etiketou.

Šampaňské úplnou náhodou objevil benediktinský mnich při převozu vína z Francie do daleké Anglie. Víno mu totiž po cestě začalo druhotně kvasit, což způsobilo vznik dnes tak oblíbených bublinek.

Do perlivých vín se bublinky přidávají uměle

Je to podobné jako když se vyrábí sodovka. Perlivé víno má také nižší tlak, což způsobuje méně oxidu uhličitého, tedy i méně bublinek. Pro kvalitní perlivá vína je známá především Itálie, odkud pochází Lambrusco nebo Prosecco Frizzante.

Pozor na nekvalitní bublinky – varováním může být i plastové víčko

Pokud si chcete vybrat kvalitní sekt nebo perlivé víno, vyhněte se těm s plastovým uzávěrem. Vaše oči by ale měly sklouznout i na etiketu. Zaměřte se při výběru na množství obsaženého alkoholu, pohlídejte si přítomnost konzervantů a umělých aromat. Vodítkem může být i cena, ale ta rozhodně ne vždy stoupá společně s kvalitou. Pokud si s výběrem nevíte rady, obraťte se na nás. Rádi si vyslechneme vaše požadavky a doporučíme vám víno na míru.

Stisknutím tlačítka Souhlasím, potvrzujete, že je vám více jak 18 let.
Odejít
Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.